HTML

Linkblog

Friss topikok

  • kiribicsi: Úr Isten, ezer kérdésem van a könyvben leírtakkal kapcsolatosan :) - legjobb lenne talán a kedves ... (2011.08.27. 23:29) Ellenséges a csoport
  • Gondvana: Csodálkozom, hogy nincsenek hozzászólások egyik oldalról sem. Hiszen érintett a trénerek világa és... (2011.03.31. 19:30) Mi nem a tréning?

Úristen, megint tréning!

Maradandó tréningélmények. És az okok a háttérben. Résztvevőknek, megrendelőknek, trénereknek. A könyv megjelenése: április 12-én, bemutató a Nyugati téri Alexandra könyvesházban. A műsort celebrálja Hajós András. Borító, dizájn: Varsányi Pál, tördelés: Leisztinger Attila. Kiadó: M-Érték Kiadó, Budapest,

 

Azért írtam ezt a könyvet, mert abban hiszek, hogy a tanulás – akarjuk vagy sem, tudatában vagyunk vagy sem – végigkíséri az egész életünket. .Ennek egyik kiváló eszköze lehet a tréning-módszer. Egy ponton azonban sok esetben elromlanak a dolgok. Nem a várt eredménnyel zárul a tréning, rosszul érzik magukat a résztvevők, nem hozza azokat a szervezeti változásokat, amelyeket a vezetők reméltek tőle. Vajon a tréning rossz vagy a tréner? Netán a megrendelő nem tudja, mit akar? Esetleg lehetetlent várunk el? Az okokat szerettem volna összegezni a saját tapasztalataim alapján.

 

Számos esetben láttam, hogy egy tréninget akkor rendelnek meg, amikor a cégnél már nagy baj van. Nemegyszer valami helyett választják ezt az eszközt. Például kellemetlen intézkedések bejelentése előtt, a dolgozók puhítása céljából, netán belső szigorítások után, az indulatok lecsillapítása miatt. Csapatépítést várnak a trénertől, noha az a vezető dolga lenne. Néha tréningnek nevezik a „jutalom” berúgást a wellness szállodában. Olykor a „tréning” címkével látják el a végeláthatatlan előadássorozatot is. Azt szoktam tapasztalni, hogy a tréningeket néha végső és totális megoldásként rendelik meg. A nehézségek egyre másra gyűlnek a hétköznapokban; sebaj, majd a tréning mindent elsimít. Van, hogy a tréninget azért rendelik meg, mert maradt még egy kis pénz év végén, vagy éppen azért, mert nincsen elegendő pénz az érdemi lépésekre, és így gondolják foltozni a lukakat.

 

Végül, azért is írtam meg ezt a könyvet, mert örömet okoz számomra az írás. Maga a tevékenység; és tudom, hogy ezzel nem vagyok egyedül. Sokunk számára öröm az, amit dolgozunk. Amit nem azért teszünk, mert még több pénzt hoz vagy karriert, kiváltja mások tetszését, esetleg általa elkerülünk valami szörnyűséget. Ha a te munkád nem ilyen, ez a könyv neked szó. Szívesen osztom meg veled a tapasztalataimat, de a kétségeimet is. Ezért örömmel veszem, ha visszajelzést adsz arról, hogy neked milyen tapasztalataid vannak, vagy hogy szerinted egészen másképp vannak a dolgok. Már most írj az uristenmeginttrening@humanrobot.biz címre!

 

Akár vacak egy tréning, akár zseniális, meggyőződésem, hogy egyetlen tréninggel eltöltött óra sem értelmetlen. Mindegyik lehetőséget ad arra, hogy ráébredj valamire a munkahelyeddel, a saját munkáddal, sőt magánéleteddel kapcsolatban. Egy minden tekintetben elhibázott tréning is kiváló alkalom arra, hogy egy kis időre kiszakadj a megszokott kerékvágásból és új oldaláról tekints rá saját a világodra. Sőt, egy rossz tréning hozadéka éppen ez lehet.

 

Törekedtem arra, hogy a könyvemben ne mondjam meg a „jó megoldást” – ahogyan a tréningeken sem szoktam. Egyrészt legtöbbször nincsen „jó” vagy „rossz” megoldása egy problémának; az élet ennél összetettebb. Sőt, olykor megoldás sincs. Egy tréningnek akkor van igazán értelme, ha a résztvevők maguk jönnek rá, számukra mi a jó válasz. Ha még innen is továbblapozol, akkor az „Úristen, megint tréning!“ tényleg neked szól!

 

Ligeti György

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://uristenmeginttrening.blog.hu/api/trackback/id/tr252346270

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása