HTML

Linkblog

Friss topikok

  • kiribicsi: Úr Isten, ezer kérdésem van a könyvben leírtakkal kapcsolatosan :) - legjobb lenne talán a kedves ... (2011.08.27. 23:29) Ellenséges a csoport
  • Gondvana: Csodálkozom, hogy nincsenek hozzászólások egyik oldalról sem. Hiszen érintett a trénerek világa és... (2011.03.31. 19:30) Mi nem a tréning?

Úristen, megint tréning!

Maradandó tréningélmények. És az okok a háttérben. Résztvevőknek, megrendelőknek, trénereknek. A könyv megjelenése: április 12-én, bemutató a Nyugati téri Alexandra könyvesházban. A műsort celebrálja Hajós András. Borító, dizájn: Varsányi Pál, tördelés: Leisztinger Attila. Kiadó: M-Érték Kiadó, Budapest,

 Hatékony módszer. Éppen ezért sokan sokszor nyúlnak hozzá, ami pedig a leértékelődéséhez vezethet. A lényeget mindenki tudja: egy probléma megoldásához csoportosan összeszedni minél több ötletet. Mégis, mindig tisztázni kell a szabályokat. Mi trénerek sokszor csináljuk azt, hogy megkérdezzük a résztvevőket, ismerik-e a brainstrorming szabályait: „Persze! Gyerünk! Csináljuk! Ne húzzuk már ezzel az időt!” – érkezik a válasz. És mindig előfordul, hogy

 

- elfelejtik a résztvevők írni az ötleteket,

- minősítik egymás ötleteit,

- cenzúrázzák magukat,

- nem jelölnek ki egy moderátort, aki mederben tartja a beszélgetést.

 

Én a következőket javaslom az érintettek elé tárni: a moderátor a brainstorming elején ismerteti a témát, s törekszik arra, hogy minden résztvevő akarjon megszólalni és meg is szólalhasson. Fontos, hogy az ötletelésben résztvevők építsenek a korábban elhangzottakra, továbbá az elhangzott ötleteket valaki írja fel egy mindenki által jól látható táblára, lehetőleg abban a formában, ahogyan elhangzottak.

 

Nincsen jó és nincsen rossz ötlet. Ez a lényege a brainstormingnak. A moderátornak – néhány más dolog mellett – az a feladata, hogy fenntartsa minden résztvevő élénkségét, folyamatosan emlékeztetve őket, hogy senki nem minősítheti a másik ötletét.

 

Soha nem a kézenfekvő ötlet bizonyul a legjobb ötletnek. „Nem arról van szó, hogy rossz döntéseket hozol, hanem pont arról, hogy jókat! Mindig az előttünk álló tények alapján próbálunk ésszerűen dönteni. Az ésszerű döntésekkel csak egy nagy baj van, mégpedig az, hogy mindenki arra törekszik” – írja Paul Arden ? Gondolkodj fordítva! című könyvének 21. oldalán. (Az ötletekkel és kreativitással kapcsolatban csak ajánlani tudom a provokatív formában, kevés szöveggel, gazdag vizuális világgal megjelent kötetet.)

 

Mikor születnek a legjobb ötletek? Legjobb ötletek? De hiszen az előbb éppen azt írtam, hogy nincsen jó és rossz ötlet. Ezt fenntartom, de állítom, hogy ha utólag visszatekintesz egy csoportos ötletelésre, akkor fogod látni, hogy vannak messze kimagaslóak. Ezek az ötletek akkor születnek, amikor például a moderátor már lezárni igyekszik a brainstormingot. Akkor születnek, amikor lazább a fegyelem, amikor a résztvevők közül ketten-hárman nevetgélnek, csak úgy, félig-meddig poénból mondogatnak ezt-azt. A legjobb ötletek éppen a brainstormingra vonatkozó szabályok kisebb áthágásakor születnek. Neked ezeket a pillanatokat kell elkapnod, s igyekezni nem túlszabályozni a többieket. Hiszen célod a legjobb megoldás megtalálása, nem egy fegyelmezetten lezajló brainstorming-esemény kipipálása.

Mire nem használjuk a brainstormingot? Döntések meghozatalához. „Na, szerintetek mi legyen a béremeléssel?” „Mit gondoltok, legyünk-e tagjai az országos szövetségnek?” Ezek olyan döntések, amelyeket a vezető hoz meg – egészen természetesen kikérve a beosztottaid véleményét. De a brainstorming nem ennek a véleménynyilvánításnak a terepe, és nem is a demokratikus vitáé.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://uristenmeginttrening.blog.hu/api/trackback/id/tr692857090

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása