HTML

Linkblog

Friss topikok

  • kiribicsi: Úr Isten, ezer kérdésem van a könyvben leírtakkal kapcsolatosan :) - legjobb lenne talán a kedves ... (2011.08.27. 23:29) Ellenséges a csoport
  • Gondvana: Csodálkozom, hogy nincsenek hozzászólások egyik oldalról sem. Hiszen érintett a trénerek világa és... (2011.03.31. 19:30) Mi nem a tréning?

Úristen, megint tréning!

Maradandó tréningélmények. És az okok a háttérben. Résztvevőknek, megrendelőknek, trénereknek. A könyv megjelenése: április 12-én, bemutató a Nyugati téri Alexandra könyvesházban. A műsort celebrálja Hajós András. Borító, dizájn: Varsányi Pál, tördelés: Leisztinger Attila. Kiadó: M-Érték Kiadó, Budapest,

Miért használják a „csapat” szót a cégvilágban, egyáltalán a munka világában? Csapatok a háborúban vannak vagy a sportban. Egy cégnél részleg, egy önkormányzatnál ügyosztály, egy non-profit szervezetnél közösség van, de csapat a civil életben valójában nem létezik.

Pontosabban, létezik: a fejünkben. Ennek következtében válik a csapatosdi valósággá, és fogják magukat emberek a kék vagy a piros csapathoz (telefontársaság, tévécsatorna, élelmiszerlánc) sorolni. Ezt a jelenséget jól használják az üzleti világban. Ha mi, a Monkey Informatics csapatnak tekintjük magunkat, akkor az üzleti terepen sokkal nagyobb vehemenciával vetjük magunkat harcba az Donkey Software-rel szemben. Ha kialakul közöttünk a csapattudat, akkor kaphatók vagyunk arra, hogy naponta nyolc helyett tizennyolc órát gályázzunk, hogy kisebb-nagyobb szabálytalanságokat vagy erkölcstelenségeket kövessünk el a másik céggel szemben, pusztán abból a célból, hogy mi „nyerjünk”. Nyerjünk a „versenyben”. De miféle versenyben? Tényleg verseny van? Van start és cél? Van olyan pillanat, amikor valaki lefújja a meccset, és kiderül, hogy a Monkey nyert vagy a Donkey? Valójában azok nyernek, akik tulajdonosként év végén hazaviszik az osztalékot. Õk nemegyszer éppúgy tulajdonrésszel bírnak a Monkeyban, mint a Donkeyban.

A tréningeket sokszor azzal a céllal rendezik meg, hogy általa a csapatot építsék. Pedig az igazi csapaépítés nem a munkahelytõl távol, egy kívülálló figura bevonásával zajlik, hanem a hétköznapokban. A csapatot nem a tréning és nem is tréner fogja építeni, hanem a vezetõ és a közösség önmaga. A csapat egy munkával teli átlagos csütörtök este épül, amikor leáll a szerver, de másnap reggelre készen kell lennie az anyagnak. És bent van a vezetõ és az összes ember, és összefognak, és nem kímélve sem magukat, sem egymást, megoldják a feladatot. Egymásért. Nem a pénzért, nem a fenyegetõ határidõ miatt, nem is a dicséretért, csak egymásért. Az a csapatépülés. A többi meggyszem a tortahab tetején. Ha emberek sokasága idõvel nem válik közösséggé (rendben van: csapattá), az a szervezeti klíma számlájára írható. A cég kultúráját a vezetõk kezdik alakítani.


humanrobot

Amikor tanácsadók magas óradíjért azt a javaslatot kénytelenek tenni egy körülbelül tízezer embert foglalkoztató vállalat legfelsõbb vezetõinek, hogy hetente legalább egyszer étkezzenek együtt a dolgozókkal az amúgy minõségi vállalati menzán, akkor vajon hol kezdõdik a „csapatépítés”? 

Címkék: verseny csapat tréning

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://uristenmeginttrening.blog.hu/api/trackback/id/tr672746790

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása